Homemade Pavlova

Assalamualaikum

Hari ni aku nak fefeeling minah saleh sikit, so aku buatlah pavlova ni. Mula mula nak buat semalam sebab anis nak balik asrama harini. Tengok tengok whipping cream dah tak boleh pakai. Memang tak guna betol. Harini baru beli whipping cream tapi meringue dah buat semalam. Sori anis, lain kali kita buat lain taw.



Pavlova ni ekceli senang sangat sangat sangat, Rasanya ni kali ketiga kot aku buat. Bahan bahan pon sikit ja dan senang carik. Nak buat pon sekejap ja, sambil tutup mata pon boleh siap *tipu*.

Pavlova ni sangatlah manis tapi manis lagi macaroon, so memang tak sesuai untuk orang yang ada kencing manis.

Oke lah kita start buat sebelum tu sediakan bahan bahan dulu.

Bahan bahan untuk buat meringue

4 biji telur (putih telur saja oke)
3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla

Ni ja ka?? Haa yang ni ja bahan bahan dia. Untuk topping 1/2 cawan whipping cream.


Pastukan sedia la buah buahan untuk tabur atas pavlova ni. Aku guna kiwi dengan stawberi. Buah yang masam lebih sesuai dan seimbang dengan pavlova yang manis ni.


Oke first of all pukul telur putih tu sampai kembang dan berbuih buih. Then masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi.

Pukul sampai meringue tu jadi putih berkilat. Kalau tak tahu jadi ke tak buat macam macaroon tu, tonggeng meringue tu atas kepala. Kalau adunan tu tak tumpah jadi la meringue korang.


Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla. Pastu kacau laju laju guna spatula.

Ambil loyang dan letakkan baking paper. Buatkan bulatan atas baking paper tu, then terbalikkan kertas tu.

Tuang ja meringue tu atas baking paper. Panaskan oven dengan suhu150C dalam 15 minit.Pastu turunkan suhu pada 140C.Bakar selama sejam-sejam 15 minit.

Dah masak pavlova jangan terus keluarkan, biarkan pavlova tu sejuk dalam oven. Buka pintu oven tu sikit, dah sejuk baru boleh keluarkan.

Pukul whipping cream tu bagi kental then sapu atas meringue tu guna spatula. Buah buahan yang dah dipotong tu tabur ja pastu masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk lagi heaven.

Terima kasih sudi baca ^__^

0 comments :

Post a Comment